Blog 3 Hoe maak je de perfecte traditionele matcha?

Gepubliceerd op 26 april 2025 om 18:00

Hoe maak je de perfecte traditionele matcha?

Tegenwoordig kom je matcha in alle vormen en soorten tegen: matcha lattes, matcha koekjes, matcha ijs… En eerlijk is eerlijk, allemaal lekker. Maar als je het écht goed wilt doen, zoals de Japanners het al generaties lang doen, dan ga je voor een traditionele bereidingMatcha maken is namelijk meer dan een theetje zetten — het is een momentje voor jezelf. Maar hoe maak je nou die perfecte matcha met een romige schuimlaag?

 

Allereerst wat achtergrondinformatie: de Japanse theeceremonie draait om vier principes:

  1. Harmonie (Wa)
  2. Respect (Kei)
  3. Zuiverheid  (Sei)
  4. Rust (Jaku)

In Japan wordt de ceremonie in alle rust met veel aandacht heel respectvol uitgevoerd met zorgvuldig uitgekozen tools. Het is dus een groot verschil is tussen zomaar een matcha maken en een échte traditionele matcha bereiden. Bij een traditionele matcha draait niet alleen om het drankje zelf, maar ook om de ervaring. Het is een rustmoment voor jezelf, een mindful ritueel.

 

Waarom traditionele matcha?

  • Je proeft de pure, volle smaak van de thee
  • Je gebruikt uitsluitend hoogwaardige, ceremoniële matcha
  • Je bereidt de matcha met zorg, aandacht én met de juiste tools

 

Welke traditionele bereidingen zijn er?

 

Koicha – “dikke thee”, bereid in formele theeceremonies. Wordt gemaakt met meer matcha en minder water, roerend in plaats van kloppend.

Usucha – “dunne thee”, bereid zoals hieronder beschreven.

 

  • kies een hoogwaardige kwaliteit matcha. Goedkope matcha is vaak bitter van smaak
  • kies een een ruime bowl (chawan) met een diameter van ongeveer 13 cm waar je de matcha in opklopt
  • vul de chawan even met heet water, giet het water weg en droog de kom zorgvuldig af
  • gebruik een bamboelepel (chasuku) voor eenvoudige dosering van de matcha. Naar smaak doe je 1-2 gram (1-2 bamboelepels) in de bowl
  • door de matcha eerst te zeven voorkom je klontjes en zorgt voor een luchtige, gladde drank
  • Voeg ongeveer 60–70 ml water toe van 70–80°C. Gebruik nooit kokend water; dit verbrandt de matcha en maakt het bitter
  • kies een goede bamboeklopper (whisk of chasen) van minstens 100 pongs. Deze is speciaal ontworpen om een perfecte schuimlaag te creëren
  • houd de bowl vast met één hand, en klop krachtig met de bamboeklopper in een "W"-vormige beweging 
  • blijf kloppen totdat er een romige schuimlaag ontstaat. Dit duurt meestal zo’n 15 tot 30 seconden
  • til de kom op met beide handen op, buig licht als teken van dankbaarheid en drink de bowl in een paar slokken leeg
  • geniet van het hele ritueel!

 

Extra tips voor extra lekkere matcha

  • gebruik matcha van ceremoniële kwaliteit. Deze is afkomstig van de eerste pluk in de vroege lente en heeft een felgroene kleur. Met zijdezacht schuim en een romige smaak voor de ultieme matchabeleving
  • zeef de matcha voor een extra luchtig resultaat
  • gebruik gefilterd water voor een zuivere smaak
  • spoel je bamboeklopper voor en na gebruik met warm water (nooit afwassen met zeep!)
  • bewaar matcha in een luchtdicht blikje in de koelkast, uit de buurt van licht en lucht
  • gebruik een weegschaaltje als je het écht precies wilt hebben (1 gram is meestal genoeg voor bereiding met ceremoniële matcha)

 

Wat doet traditionele matcha met je?

Een traditionele matcha-bereiding prikkelt alle zintuigen:

  • zien: de heldere, felgroene kleur
  • ruiken: het grassige, frisse aroma
  • proeven: de umami en fluweelachtige schuim aan je lippen
  • voelen: de warmte van de kom in je handen
  • horen: het zachte geluid van het kloppen van de bamboeklopper

 

Bovendien bevat matcha L-theanine, een aminozuur dat zorgt voor focus en ontspanning. En in combinatie met cafeïne die je net dat beetje energie geeft - zonder de crash die je soms bij koffie voelt - voel je je alert én zen tegelijk. Precies wat we willen in deze drukke wereld, toch?Matcha is tevens een antioxidant-bommetje. Het bevat wel 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee. Goed voor je huid,  hart, brein en immuunsysteem.

 

Traditioneel, maar ook helemaal van nu!

Deze authentieke manier van matcha bereiden, is tegenwoordig helemaal hip. Het past perfect in een gezonde lifestyle. Je bent niet gewoon thee aan het zetten, je kiest bewust voor kwaliteit, rust en aandacht.

 

  1. Probeer het zelf! Zet je eerste traditionele matcha met bovengenoemde stappen en voel hoe mindful je ochtend ineens wordt. Bestel een matchastarterset of een van onze luxe matchasets met alle tools die je nodig hebt voor een traditionele matchabereiding en ervaar het verschil.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.