De belangrijkste matcha tools uitgelegd
Als je matcha wilt bereiden zoals de Japanners dat doen, heb je een paar specifieke tools nodig voor de traditionele beleving. Ze verhogen de ervaring van matcha drinken en zorgen voor een rijkere, verfijnde smaak van matcha.
Ze hebben vaak ook niet alleen een praktische functie, maar ook een symbolische en esthetische betekenis.
Matcha bowl ofwel chawan
De chawan is een bowl waarin je matcha maakt. Het is een wat grotere kom en heeft een diameter van zo’n 13 cm diameter en 7 cm hoog. De bamboeklopper seeft zo wat meer ruimte om een mooie laag schuim te creëren. De traditionele matcha bowl is meestal gemaakt van keramiek of porselein en heeft vaak een rustieke uitstraling. Tegenwoordig zijn er ook transparante glazen bowls die de groene kleur van de matcha op ze mooist uit laten komen. Een chawan is zo ontworpen dat de matcha op de juiste manier gemengd kan worden en de aroma’s goed bewaard blijven.
Alles aan een matcha bowl heeft een symbolische of esthetische betekenis. Imperfecties bijvoorbeeld worden gewaardeerd als zijnde wabi-sabi, de symboliek rond de vergankelijkheid. Ook aan craquelé bowls wordt deze waarde gehecht. Aardetinten symboliseren rust en eenvoud, kersenboesem verwijzen naar de lente.
Teksten of andere versieringen verwijzen soms naar Zen. In Japan worden echter de eenvoudige sobere het meest gewaardeerd.
In Japan worden vaak seizoensgebonden bowls gebruikt: in de winter dikkere diepe bowls om de warmte vast te houden. In de zomer juist dunnere brede bowls om de matcha sneller te laten afkoelen.
Bijzondere chawans hebben ook vaak een mooie of interessant voorkant die tijdens een ceremonie als gebaar van respect naar de gast wordt gedraaid.
Bamboeklopper ofwel whisk / chasen
Een whisk is een traditionele bamboeklopper die wordt gebruikt om matcha met matcha te mengen. Deze tool zorgt ervoor dat de matcha geheel gemengd wordt met het water en creëert een prachtige schuimlaag. Een whisk wordt handmtig gemaakt uit één stuk bamboe. Er wordt voor dit materiaal gekozen omdat het de smaak van de matcha niet beïnvloedt.
Een goed gemaakte whisk is licht, met fijn gebogen tanden, en helpt je om de perfecte matcha te bereiden zonder klontjes. De tanden worden ook wel pongs genoemd. Hoe meer pongs hoe fijner de textuur van het schuim wordt. In de webshop verkopen wij bamboekloppers met 100 en bamboekloppers met 120 pongs.
De whisk wordt in een W-vormige (of zo je wil in M-vormige) bewegingen gebruikt om de matcha op te kloppen. Hierdoor ontstaat een perfect romige en luchtige textuur.
Bamboelepel ofwel chashaku
Een bamboelepel wordt gebruikt om de juiste hoeveelheid matcha te doseren. Het is een smalle, gebogen lepel waarmee je makkelijk de matcha uit een blikje of zakje kan scheppen. Dit is essentieel, want de hoeveelheid matcha die je gebruikt beïnvloedt de smaak en textuur van je drankje. De chashaku helpt om 1-2 gram matcha af te meten per bereiding, wat zorgt voor de perfecte balans van smaak en voedingsstoffen.
Net als een bamboeklopper, wordt de chashaku met zorg uit één stuk bamboe gemaakt om de delicate smaak van de matcha te bewaren.
Benieuwd naar traditionele matcha tools? Bestel je eigen set chasen, chawan en chashaku en begin met het bereiden van je perfecte matcha!
Reactie plaatsen
Reacties