Blog 12: Ontdek andere speciale theeproducten van de ‘matchastruik’ (zoals karigane)

Gepubliceerd op 28 juni 2025 om 20:39

Heerlijke speciale theeën van de ‘matchastruik’!

Om eerst een misverstand uit de wereld te helpen, een matchastruik bestaat niet. Alle thee die geproduceerd wordt komt van dezelfde theeplant. Matcha komt dus zoals alle thee van de theeplant Camellia sinensis. Zij het wel dat er diverse varianten zijn van deze theeplant. De manier waarop de plant wordt verwerkt na het oogsten bepaalt of je een frisse groene thee krijgt, een krachtige matcha of een geroosterde variant zoals hojicha. Er worden namelijk meerdere bijzondere theesoorten geproduceerd van dezelfde plant, elk met hun eigen karakter, smaakprofiel en toepassing. De plant zelf blijft dus dezelfde, maar verschillende delen van de plant (zoals bladeren, steeltjes of twijgjes) én de verwerkingsmethode zorgen voor een grote diversiteit aan smaken. Hier zijn een paar prachtige theesoorten die je misschien nog niet kent.

 

karigane (Kukicha van tencha)

Kukicha, ook wel “takjes thee” genoemd, is een van de meest unieke Japanse theesoorten. In plaats van bladeren wordt kukicha gemaakt van de steeltjes en nerfjes van het theeblad. Indien de kukicha is gemaakt van schaduwgekweekte thee zoals matcha wordt het ook wel Karigane genoemd. Anders is het gemaakt van sencha (gewone groene thee). De kukicha van The Matcha Man is een Karigane kwaliteit en heeft dus een rijke maar toch zachte umamismaak en is zeker niet bitter. Hierdoor is het een heel toegankelijke theesoort. Ook heeft het een lager cafeïnegehalte dan matcha en is dus perfect voor elk moment van de dag.

 

Hojicha

Een andere heerlijke thee is  hojicha. Deze wordt gemaakt van geroosterde bladeren en steeltjes van de theeplant, waaronder ook delen die overblijven van matcha of sencha-productie. Het roosteren geeft hojicha een warme, nootachtige en lichte smaak die totaal anders is dan andere groene theesoorten. Hojicha bevat, vanwege het roosteren heel weinig cafeïne en wordt daarom in Japan ook vaak gegeven aan kinderen of aan ouderen die gevoelig zijn voor cafeïne. Bovendien geeft de geur van hojicha een heerlijk “gezellig” gevoel – perfect voor herfst en winter. Toch wordt hojicha ook veel in de zomer gedronken, vaak wordt het dan als ice tea geserveerd. Ook is hojicha een heerlijke basis voor lattes, maar vaak wordt dan gebruik gemaakt van hojicha poeder.

 

Hojicha poeder

Hojicha poeder is tot poeder gemalen hojicha. Het grootste verschil is dat bij gewone hojicha de thee getrokken wordt en de theebladeren worden weggeggooid en bij hojicha poeder het gehele theeblad in de vorm van poeder geconsumeerd wordt. Het biedt daarnaast veel meer toepassingsmogelijkheden dan gewone hojicha. Met name in de keuken zijn de mogelijkheden eindeloos! Hojicha poeder kan worden gebruikt in zoete baksels, zoals cake en pannenkoeken. Maar ook in smoothies en desserts, zoals ijs en tiramisu vindt hojicha poeder zijn weg. Zelfs in hartige gerechten zorgt hojicha poeder voor een unieke twist.

 

Japanse hojicha pannenkoekjes (6-8)


Ingrediënten:

150 g bloem, 1 eetlepel hojicha poeder, 2 theelepels bakpoeder, 2 eetlepels suiker (of naar smaak), Snufje zout, 1 ei, 200 ml (plantaardige) melk, 1 theelepel vanille-extract (optioneel), 25 ml olie. 

 

Bereidingswijze:

Klop met een garde in een kom het ei los met de melk, vanille en olie en meng tot een glad beslag.

Meng in een andere kom de bloem, hojicha poeder, bakpoeder, suiker en zout en roer dit met een garde door het beslag. Laat het beslag minstens een half uur rusten. 


Vet een koekenpan in en verhit deze op middelhoog vuur. Giet een kleine lepel beslag in de pan voor een dikke, luchtige pannenkoek (denk aan American pancakes). Bak tot er bubbeltjes verschijnen aan de bovenkant (±2 min), draai dan om en bak nog 1–2 minuten. Herhaal tot het beslag op is.

 

Serveer warm, bijvoorbeeld met: honing of maple syrup,  banaan of aardbeien, een klodder slagroom of (kokos)yoghurt, een snufje extra hojicha poeder of cacaopoeder.


TIP: meng voor extra hojicha smaak een theelepel hojicha poeder door 100 ml. slagroom voor het kloppen. 


Matcha-iri Genmaicha

Genmaicha is een traditionele Japanse thee melange van groene thee (vaak sencha of bancha) en gepofte of geroosterde bruine rijstkorrels (genmaicha).  Soms wordt er matcha aan toegevoegd (matcha-iri). Het resultaat is een unieke combinatie van de frisheid van groene thee met de hartige, warme smaak van geroosterde rijst en het ‘umami’ van de matcha. Sommige mensen noemen matcha-iri genmaicha ook wel “popcornthee” vanwege het uiterlijk van de gepofte rijstkorrels. Vroeger werd rijst toegevoegd aan de ‘dure’ thee. Maar zelfs toen thee voor de gewone Japanner betaalbaar werd bleef deze theesoort in trek en heeft het tot op de dag van vandaag nog niet aan populariteit ingeleverd. Deze thee is troostend, verwarmend.

 

En de gezondheid dan?

Net als matcha bevatten deze theesoorten antioxidanten, aminozuren en catechinen – zij het in lagere concentraties dan matcha, omdat je bij matcha het hele blad consumeert en niet alleen de infusie. Ook bij hojicha wordt het hele blad geconsumeerd maar door het roosteren zijn de concentraties van bovengenoemde voedingsstoffen ook wat lager.

Let op bij aankoop op:

  • Herkomst: uit Japan (Uji, Nishio, Shizuoka)
  • Versheid: let op productiedatum, en koop liever kleine hoeveelheden
  • Verpakking: luchtdicht en lichtdicht

 

Probeer eens een zakje kukicha of hojicha poeder en ontdek een heel nieuwe kant van de Japanse theewereld!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.