28 juni 2025

Blog 12: Ontdek andere speciale theeproducten van de ‘matchastruik’ (zoals karigane)

Om eerst een misverstand uit de wereld te helpen, een matchastruik bestaat niet. Alle thee die geproduceerd wordt komt van dezelfde theeplant. Matcha komt dus zoals alle thee van de theeplant Camellia sinensis. Zij het wel dat er diverse varianten zijn van deze theeplant. De manier waarop de plant wordt verwerkt na het oogsten bepaalt of je een frisse groene thee krijgt, een krachtige matcha of een geroosterde variant zoals hojicha. Er worden namelijk meerdere bijzondere theesoorten geproduceerd van dezelfde plant, elk met hun eigen karakter, smaakprofiel en toepassing. De plant zelf blijft dus dezelfde, maar verschillende delen van de plant (zoals bladeren, steeltjes of twijgjes) én de verwerkingsmethode zorgen voor een grote diversiteit aan smaken. Hier zijn een paar prachtige theesoorten die je misschien nog niet kent.

Lees meer »
14 juni 2025

Blog 11: Intermittend fasting en matcha: ja of nee?

Allereerst geven wij antwoord op deze vraag. Intermittent Fasting (IF), of intermittent vasten in het Nederlands, is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten (niet eten) en periodes van eten. Het draait niet zozeer om wat je eet, maar vooral om wanneer je eet. Je beperkt dus je calorie-inname tot een bepaald tijdsvenster op de dag of bepaalde dagen in de week. De rest van de tijd eet je niets of nauwelijks iets. Het is tegenwoordig een van de populairste dieet- en leefstijltrends.

Lees meer »
31 mei 2025

Blog 10: Cocktails & Mocktails met matcha

Misschien wist je het nog niet maar matcha doet het verrassend goed in cocktails én mocktails! In dit blog krijg je 8 uitgewerkte recepten (4 cocktails + 4 mocktails). De unieke, umami-rijke smaak van matcha geeft een aardse kick aan je drankje en zorgt ook nog eens voor een antioxidantenboost. Om het extra lekker te maken gebruik je natuurlijk een goede niet bittere kwaliteit  matcha. Voor een mooi glad resultaat zonder klontjes meng je met een bamboeklopper de matcha eerst met een beetje water te vermengen tot er een pasta ontstaat.

Lees meer »
24 mei 2025

Blog 9: Ceremoniële matcha vs premium matcha vs culinaire matcha

Matcha is theepoeder afkomstig uit Japan, gemaakt van met de hand geplukte theebladeren (tencha) die een speciaal proces hebben ondergaan. Na het plukken worden bladeren gestoomd, gedroogd en gemalen tot een fijn groen poeder. Voor uitgebreidere informatie hierover verwijzen wij graag naar Blog 5. Het bijzondere aan matcha is dat het gehele blad in poedervorm consumeert. Dat betekent: meer antioxidanten, cafeïne, chlorofyl én smaak dan bij gewone groene thee, waarbij je alleen het aftreksel van de bladeren drinkt. Matcha kent vele toepassingen door zijn speciale smaak in poedervorm. Als je je een beetje verdiept in matcha, kom je al snel verschillende termen tegen: ceremoniële matcha, premium matcha en culinaire matcha. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen die drie? En belangrijker nog: welke moet jij in huis halen voor je dagelijkse latte, smoothie of zen-momentje?

Lees meer »
17 mei 2025

Blog 8: Is matcha een superfood of niet?

We kennen allemaal de klassieke superfoods zoals chiazaad, quinoa en acai, maar matcha heeft zich nu ook in de voedingsindustrie stevig gepositioneerd als de nieuwe ster. Matcha wordt dus vaak geprezen als een superfood, maar is dat terecht? Matcha heeft zonder twijfel gezondheidsvoordelen en bevat meer antioxidanten dan veel andere voedingsmiddelen. Maar de term “superfood” is geen wetenschappelijk label. Geen enkel voedingsmiddel, dus ook matcha niet, is dé oplossing voor een ongezonde leefstijl.

Lees meer »
10 mei 2025
3 mei 2025

Blog 6: Alle ins and outs over matcha tools

Als je matcha wilt bereiden zoals de Japanners dat doen, heb je een paar specifieke tools nodig voor de traditionele beleving. Ze verhogen de ervaring van matcha drinken en zorgen voor een rijkere, verfijnde smaak van matcha. Ze hebben vaak ook niet alleen een praktische functie, maar ook een symbolische en esthetische betekenis.

Lees meer »
26 april 2025

Blog 5 Van theeblad tot matcha: het proces

In tegenstelling tot gewone thee wordt matcha niet getrokken, maar gedronken in poedervorm, waardoor je het hele theeblad consumeert. Het langdurige proces om matcha te maken is intensief en vraagt om vakmanschap, geduld en specifieke omstandigheden. Alleen zorgvuldig geselecteerde theebladeren worden uiteindelijk matcha. Achter dit gezonde groene poeder schuilt dus een eeuwenoude traditie.

Lees meer »

Blog 3 Hoe maak je de perfecte traditionele matcha?

Tegenwoordig kom je matcha in alle vormen en soorten tegen: matcha lattes, matcha koekjes, matcha ijs… En eerlijk is eerlijk, allemaal lekker. Maar als je het écht goed wilt doen, zoals de Japanners het al generaties lang doen, dan ga je voor een traditionele bereiding. Matcha maken is namelijk meer dan een theetje zetten — het is een momentje voor jezelf. Maar hoe maak je nou die perfecte matcha met een romige schuimlaag?

Lees meer »

Blog 2: De herkomst van matcha

We kennen matcha vandaag de dag vooral als hip drankje: puur, in een latte of smoothie, ja zelfs als ijs. Maar wist je dat de herkomst van matcha eigenlijk in China ligt en niet in Japan, zoals veel mensen denken? Matcha, het felgroene poeder dat we nu zelfs huidverzorging stoppen heeft een geschiedenis die net zo rijk is als zijn smaak. We moeten even terug gaan in de tijd om te ontdekken waar en wanneer matcha ontstond voordat het zijn plekje vond aan het Japanse keizerlijke hof – en uiteindelijk een wereldwijde trend werd.

Lees meer »

Blog 1: Wat is matcha?

Matcha het groene goedje. Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen in een koffiezaakje of volg je een influencer die het aanprijst. Maar wat ís matcha nou eigenlijk? En waarom is iedereen er ineens zo lyrisch over?

Lees meer »