26 april 2025

Blog 5 Van theeblad tot matcha: het proces

In tegenstelling tot gewone thee wordt matcha niet getrokken, maar gedronken in poedervorm, waardoor je het hele theeblad consumeert. Het langdurige proces om matcha te maken is intensief en vraagt om vakmanschap, geduld en specifieke omstandigheden. Alleen zorgvuldig geselecteerde theebladeren worden uiteindelijk matcha. Achter dit gezonde groene poeder schuilt dus een eeuwenoude traditie.

Lees meer »

Blog 3 Hoe maak je de perfecte traditionele matcha?

Tegenwoordig kom je matcha in alle vormen en soorten tegen: matcha lattes, matcha koekjes, matcha ijs… En eerlijk is eerlijk, allemaal lekker. Maar als je het écht goed wilt doen, zoals de Japanners het al generaties lang doen, dan ga je voor een traditionele bereiding. Matcha maken is namelijk meer dan een theetje zetten — het is een momentje voor jezelf. Maar hoe maak je nou die perfecte matcha met een romige schuimlaag?

Lees meer »

Blog 2: De herkomst van matcha

We kennen matcha vandaag de dag vooral als hip drankje: puur, in een latte of smoothie, ja zelfs als ijs. Maar wist je dat de herkomst van matcha eigenlijk in China ligt en niet in Japan, zoals veel mensen denken? Matcha, het felgroene poeder dat we nu zelfs huidverzorging stoppen heeft een geschiedenis die net zo rijk is als zijn smaak. We moeten even terug gaan in de tijd om te ontdekken waar en wanneer matcha ontstond voordat het zijn plekje vond aan het Japanse keizerlijke hof – en uiteindelijk een wereldwijde trend werd.

Lees meer »

Blog 1: Wat is matcha?

Matcha het groene goedje. Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen in een koffiezaakje of volg je een influencer die het aanprijst. Maar wat ís matcha nou eigenlijk? En waarom is iedereen er ineens zo lyrisch over?

Lees meer »
28 januari 2024
16 juli 2023
8 januari 2023
25 december 2022

Tannines in matcha

Hoe zit het met de aanwezigheid van tannines in matcha en is dat nu gewenst is of ongewenst. Hieronder wat informatie hierover, ik ben geen diëtist, dus ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben. Elk mens reageert anders op voeding en elk mens is vrij te bepalen wat hij/zij tot zich wenst te nemen en wat niet. Maar het is wel goed de feiten te kennen voordat conclusies worden getrokken. 

Lees meer »
20 oktober 2022
19 mei 2022
25 december 2021