Wat is matcha? Een beginnersgids
Matcha het groene goedje. Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen in een koffiezaakje of volg je een influencer die het aanprijst. Maar wat ís matcha nou eigenlijk? En waarom is iedereen er ineens zo lyrisch over?
Waar komt matcha vandaan?
Matcha komt oorspronkelijk uit China, is in Japan verder ontwikkeld en maakt daar al eeuwenlang een belangrijk onderdeel uit van de traditionele theeceremonie. Tegenwoordig wordt het over de hele wereld voor vele toepassingen gebruikt. Zowel om te consumeren als te gebruiken voor huidverzorging.
Wat is matcha precies?
Matcha is een fijn, felgroen poeder gemaakt van speciaal geteelde en verwerkte groene theebladeren. In tegenstelling tot gewone groene thee, waarbij de bladeren worden getrokken en vervolgens weggegooid, wordt bij matcha het hele blad vermalen tot een fijn poeder dat je oplost in water. Hierdoor krijg je een veel geconcentreerdere smaak én meer voedingsstoffen binnen. De bladeren waarvan matcha gemaakt wordt, zijn schaduw gekweekt. Dat wil zeggen dat de theestruiken een paar weken voor de oogst worden afgedekt met stromatten, wat zo’n 90% van de zon tegenhoudt. Omdat een theestruik zon nodig heeft om te kunnen groeien maken de bladeren extra chlorofyl aan om alle restererende zon te absorberen. Hierdoor ontstaat die intense groene kleur en ontwikkelen ze een unieke aardse en milde umami-rijke smaak krijgen. Na de oogst worden de bladeren gestoomd, gedroogd en ontdaan van stelen en nerven. Wat overblijft, heet tencha, en dat wordt tot poeder vermalen.
Wat zit er in matcha?
Matcha zit boordevol goede stoffen. Denk aan:
- Antioxidanten (vooral catechinen zoals EGCG)
- L-theanine (helpt bij ontspanning en focus)
- Cafeïne (voor een milde langdurige energieboost zonder jiggers)
- Vitaminen A, B, C, E en K
Door het theepoeder te drinken in plaats van alleen het aftreksel van theebladeren, krijg je veel meer binnen van al die gezonde voedingsstoffen.
Hoe smaakt matcha?
In de westerse wereld kennen wij de smaken zoet, zuur, zout en bitter. In de Aziatische wereld kennen ze ook de smaak umami. Matcha smaakt een beetje grassig, aards en heeft een subtiele zoetheid als je goede kwaliteit gebruikt. Deze smaak kan het in het begin even wennen zijn. Geen matcha fan bij de eerste slok? Combineer het in plaats van met water eens met kokosmelk of andere (plant)aardige melk, dan wordt het echt een feestje.
Is alle matcha hetzelfde?
Nee, er is ceremoniële matcha (hoogwaardige kwaliteit, perfect voor de fijnproever), premium kwaliteit (voor matcha latte, cocktails enz.) en culinaire matcha (iets grover, ideaal voor koken en bakken). Hoe minder de kwaliteit, hoe bitterder en minder lekker de matcha zal smaken.
Nieuwsgierig geworden? Bestel eens een klein blikje ceremoniële matcha en probeer het zelf — je zult verbaasd zijn hoeveel energie (en zen) je eruit haalt.
Reactie plaatsen
Reacties