• 💚 Met zorg verpakt & Met liefde verstuurd
  • 💚 Bijdrage verzendkosten € 3,95
  • 💚 Boven € 49 geen verzendkosten
  • 💚 Voor 13:00 besteld is dezelfde dag verzonden.

5 Weetjes over matcha

Gepubliceerd op 8 januari 2023 om 12:00

Hoe meer je weet over matcha, hoe meer je er van geniet!

1. Net als koffie bevat matcha cafeïne, alleen wordt het dan theïne genoemd. Een kop koffie bevat gemiddeld 95 mg cafeïne en een bowl matcha bevat gemiddeld 63 mg theïne. De energie boost die je van matcha krijgt houdt echter veel langer aan. Hoe zit dat? Na het drinken van een kop koffie voel je je energieker. Je kan er weer tegenaan. Dit is echter van korte duur. De cafeïne raakt snel uitgewerkt en je krijgt behoefte aan weer een kop koffie. Theïne wordt in tegenstelling tot cafeïne langzaam vrijgegeven aan het lichaam en houdt wel 3 - 6 uur aan. Door de geleidelijke afgifte ontstaat er geen dip achteraf en heb je ook minder snel last van de snelle hartslag die koffie kan geven.

 

2. Matcha zit boordevol gezonde voedingstoffen. Je kunt wel nagaan wat dit mogelijk aan gezondheidsvoordelen op kan leveren.

Om je een indruk te geven heb ik  hieronder de voedingsinformatie voor 100 gram Matcha (1 portie matcha is 2 gram):

Energie (Kcal) 324

Eiwit (g) 30,6

Vet (g) 5.3

Koolhydraten (g) 38.5

Calcium (mg) 420

IJzer (mg) 17

Carotine (µg) 2900

Retinol (µg) 480

Vitamine B1 (mg) 0,6

Vitamine B2 (mg) 1,35

Vitamine C (mg) 60

Vitamine D (µg) 0

Vitamine E (mg) 28

Cholesterol (mg) 0

Zout (mg) 0

Vezel (mg) 3

L-theanine - rust, alertheid

 

3. Matcha bladeren worden niet gerold en gedroogd (zoals bij groene thee) maar gestoomd en gedroogd. Hierdoor blijven voedingsstoffen beter bewaard. Ook wordt, in tegenstelling tot groene thee, het hele blad (weliswaar eerst tot poeder vermalen) opgedronken. Alle voedingsstoffen komen dus in je lichaam terecht. Bij groene thee drink je alleen het aftreksel van het theeblad en krijg je dus maar een deel van de voedingsstoffen binnen. Voordat het blad voor matcha productie geschikt is worden na het stomen en drogen de steeltjes en nerven uit het blad verwijderd. Hierdoor is er er een lagere matcha opbrengst. Dit alles maakt de productie van van matcha duur en arbeidsintensief. 

4. Van de steeltjes en nerven van het theeblad wordt Kukicha gemaakt. Dit is een zachte groene thee. Vanwege het gebruik van deze steeltjes en nerven bevat deze heerlijke groene thee heel weinig theïne en tannine. Dat maakt deze thee uitermate geschikt om ‘s avonds te drinken. Ook is deze groene thee hierdoor geschikt voor kleine kinderen.

 

5. De allerbeste kwaliteit matcha wordt geproduceerd van de eerste pluk en bevat uitsluitend het bladgedeelte van het theeblad (dus niet de nerven en de steeltjes). Dit is de zogeheten ‘ceremoniële’ kwaliteit. Dus mijn Top Grade Matcha Hoe komt dan mindere kwaliteit matcha tot stand? Behalve een eerste oogst is er ook nog een tweede en een derde oogst. De theebladeren worden dan steeds ouder en van mindere kwaliteit. Dit geeft een andere kleur, geur en smaak aan de matcha. Ook worden de steeltjes en nerven niet allemaal verwijderd, wat weliswaar een grotere opbrengst geeft, maar ook een verlaging van de hoeveelheid voedingsstoffen. Matcha van de tweede pluk is een ‘premium’ kwaliteit matcha en matcha van de derde pluk is een ‘classic’ kwaliteit en wordt ook wel kookkwaliteit genoemd.

 

Matcha van The Matcha Man is als volgt ingedeeld:

Organic Ceremonial Top Grade = matcha van de eerste pluk

Organic Ceremonial High Grade = matcha van de eerste en tweede pluk

Organic Cold Brew Matcha for Ice Tea = matcha van de tweede pluk

Organic Culinary Matcha for Cooking = matcha van de derde pluk