• ๐Ÿ’š Met zorg verpakt & Met liefde verstuurd
  • ๐Ÿ’š Bijdrage verzendkosten โ‚ฌ 3,95
  • ๐Ÿ’š Boven โ‚ฌ 49 geen verzendkosten
  • ๐Ÿ’š Voor 13:00 besteld is dezelfde dag verzonden.

Tannines in matcha

Gepubliceerd op 25 december 2022 om 11:40

Hoe zit het met de aanwezigheid van tannines in matcha en is dat nu gewenst is of ongewenst. Hieronder wat informatie hierover, ik ben geen diëtist, dus ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben. Elk mens reageert anders op voeding en elk mens is vrij te bepalen wat hij/zij tot zich wenst te nemen en wat niet. Maar het is wel goed de feiten te kennen voordat conclusies worden getrokken. 


Tannines, wat zijn dat?


Tannines zijn polyfenolen, ze beïnvloeden de smaak, de kleur en de structuur van levensmiddelen. Polyfenolen zijn een grote groep natuurlijke stoffen (waaronder dus de tannines) die we tegenkomen in planten. 

De groep van tannines kun je in twee hoofd groepen onderverdelen:

Groep 1: De niet-hydrolyseerbare tannines.

Deze tannines komen veel voor in levensmiddelen, o.a in thee en wijn. Naast thee en wijn komen tannines ook voor in bepaalde soorten fruit, zoals bij voorbeeld in avocado's. Tannines zijn antioxidanten, ze hebben een ontstekingsremmende werking, ze versterken je weerstand en dragen daardoor bij aan een goede gezondheid.


Groep 2: De hydrolyseerbare tannines:

De bekendste vertegenwoordiger van deze verzameling verbindingen is looizuur. De oorsprong van de naam tannines is het Latijnse tangare, wat looien betekent. In de leerlooierij wordt de huid van een dier in een looizuur bad gelegd. Waarom? De ontstekingsremmende werking die looizuur ook heeft zorgt ervoor dat de huid niet gaat rotten/bederven, waardoor je er niets meer mee zou kunnen doen. En ook al is looizuur en lid van de familie van de tannine achtige verbindingen, looizuur zelf komt in levensmiddelen niet voor.

Vraag: zijn tannines in ons voedsel een probleem? Zouden er negatieve effecten in je lichaam kunnen optreden als gevolg van de consumptie van levensmiddelen waar tannines in voorkomen?

Antwoord: bij een normaal consumptie patroon is er geen enkel risico op negatieve werkingen en zal de positieve werking overheersen.
Maar: bij alles wat we eten en drinken geldt: hou je aan een normaal consumptie volume. 

 

- 1 avocado in een maaltijd is prima en lekker, 2 misschien ook nog wel, maar 20 avocado’s in 1 maaltijd is geen goed plan.
- Ik neem aan dat het algemeen bekend is, dat de consumptie van wijn ook zijn limieten kent in termen van gezond zijn voor je lichaam.
- Op dezelfde wijze geldt dat ook voor matcha thee: neem gerust dagelijks een paar keer per dag een heerlijke matcha, neem goede kwaliteit matcha en maak de matcha zo sterk als je lekker vindt. Het is een wetenschappelijk vaststaand feit dat matcha bijdraagt aan een goed en gezond voedselpatroon, maar ook hier geldt: consumeer niet overdadig, neem een goede kwaliteit matcha en neem een niet-gezoete pure matcha. Naast tannines bevat matcha ook cafeïne, en mocht je daar gevoelig voor zijn kan het gebeuren dat een kop matcha voor het slapen gaan je wakker houdt.

Samenvattend:


Specifiek voor groene thee en dus ook voor matcha:
De thee plant zal zich in de zomer beschermen tegen de kracht van de zonnestralen en doet dit door L-theanine om te zetten in catechine, zoals bv ECGC en tannine. Goede matcha wordt geproduceerd van thee van de eerste pluk, dus die nog weinig last heeft gehad van krachtige zonnestralen. Bovendien wordt goede matcha geschaduwd, dus er is maar weinig tannine in de betere matcha. Dit betekent, dat goede matcha te herkennen is aan de milde smaak, waar weinig bitterheid of stroefheid in zit. Hoe bitterder de smaak, hoe minder de kwaliteit van de matcha. Bovendien bevat goede matcha - en ook goede groene thee - meer L-Theanine. L-Theanine is een belangrijk wateroplosbaar aminozuur met een sterke kalmerende werking, let wel: kalmerend, niet slaapverwekkend, gevoelens van stress en angst nemen af.