Blog 9: Ceremoniële matcha vs premium matcha vs culinaire matcha

Gepubliceerd op 24 mei 2025 om 12:00

Verschillende kwaliteiten voor verschillende toepassingen

Matcha is theepoeder afkomstig uit Japan, gemaakt van met de hand geplukte theebladeren (tencha) die een speciaal proces hebben ondergaan. Na het plukken worden bladeren gestoomd, gedroogd en gemalen tot een fijn groen poeder. Voor uitgebreidere informatie hierover verwijzen wij graag naar Blog 5Het bijzondere aan matcha is dat het gehele blad in poedervorm consumeert. Dat betekent: meer antioxidanten, cafeïne, chlorofyl én smaak dan bij gewone groene thee, waarbij je alleen het aftreksel van de bladeren drinkt. Matcha kent vele toepassingen door zijn speciale smaak in poedervorm. Als je je een beetje verdiept in matcha, kom je al snel verschillende termen tegen: ceremoniële matcha, premium matcha en culinaire matcha. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen die drie? En belangrijker nog: welke moet jij in huis halen voor je dagelijkse latte, smoothie of zen-momentje?


Tussen ceremoniële, premium en culinaire matcha draait alles om het verschil in kwaliteit, smaak, prijs, toepassing en herkomst. Ceremoniële matcha is de hoogste kwaliteit van matcha en wordt speciaal gemaakt om puur te drinken, vaak als onderdeel van traditionele Japanse theeceremonies. Premium matcha is matcha voor dagelijks gebruik, maar nog steeds van hoge kwaliteit. Culinaire matcha is bedoeld om mee te koken of te bakken, niet om puur te drinken.

 

Ceremoniële matcha: puur, zacht & zen

Ceremoniële matcha is de crème de la crème onder de matcha. Deze variant wordt gebruikt tijdens traditionele Japanse theeceremonies (vandaar de naam). Alles draait hier om kwaliteit, smaak en beleving. Deze kwaliteit wordt gemaakt van de jongste theeblaadjes van de eerste oogst (first flush). De kleur is felgroen is zeer fijn gemalen (fluweelachtig). De smaak is mild, umami-achtig en niet bitter. Om de smaak helemaal tot zijn recht te laten komen wordt deze alleen met water vermengd.

 

Ceremoniële matcha is bedoeld om langzaam van te genieten. Een rustmoment. Het is een beetje zoals een goed glas wijn of een ambachtelijk kopje filterkoffie. Je drinkt het om de smaak, de geur, de ervaring.

 

Premium quality matcha: veelzijdig & betaalbaar

Zoals je nu weet zit er dus nogal wat verschil tussen een ceremoniële, een premium en een culinaire kwaliteit. Een premium kwaliteit matcha is voor dagelijks gebruik. Deze kwaliteit is nog steeds hoogwaardig wordt vooral toegepast om heerlijke lattes van te maken. Er worden blaadjes gebruikt van de eerste of tweede oogst (of een combi daarvan). De kleur is prachtig groen en een goede premium kwaliteit smaakt zeker niet bitter. De matcha is iets minder verfijnd dan van een ceremoniële matcha maar nog steeds erg lekker.

 

Premium quality matcha is bedoeld voor iedereen die elke dag matcha wil drinken maar niet per se veel geld willen uitgeven aan een blikje. Deze kwaliteit kan zowel met water als met (plantaardige) melk worden bereid. TIP: premium quality matcha smaakt ook heerlijk als Iced Latte, gemaakt met kokosmelk. 

 

Culinaire matcha: voordelig voor koken & bakken

matcha is een stuk toegankelijker en wordt vaak gebruikt om mee te koken en bakken. Dat betekent niet dat het slecht is – het is gewoon anders gemaakt én bedoeld. Culinaire matcha is gemaakt van oudere theebladeren (latere oogsten, vaak in de herfst). De kleur is wat meer olijfkleurig of geliger/bruiner en deze kwaliteit is wat grover gemalen. De hogere hoeveelheid catechinen zorgt ervoor dat de matcha wat bitterder wordt. Die smaak komt beter tot zijn recht wanneer er andere ingrediënten zoals melk, suiker of chocolade aan wordt toegevoegd.


Culinaire matcha is bedoeld om toe te passen in de keuken. Omdat de productievoorwaarden voor deze kwaliteit minder streng zijn kan het voordeliger worden geproduceerd. Vaak heb je ook een grotere hoeveelheid nodig in een gerecht, waardoor deze kwaliteit prijstechnisch een betere keuze is. In recepten gaat het vaak om de kleur en een subtiele umami-smaak.

 

Tot slot

Elke kwaliteit matcha matcha bevat cafeïne, L-theanine en andere gezonde stofjes. Omdat ceremoniële matcha van jongere bladeren komt, bevat het vaak iets meer L-theanine en smaakt het zachter. Matcha van latere oogsten steeds meer catechinen gaan bevatten, wat een meer bittere smaak geeft.

 

Een tip van The Matcha Man: probeer culinaire matcha niet puur te drinken, want dan kan de bitterheid nogal onaangenaam zijn. Omgekeerd is ceremoniële matcha zonde om te verwerken in een cake. Het verschil zit dus niet alleen in het blaadje, maar in hoe het verwerkt, bereid en uiteindelijk beleefd wordt.

 

Benieuwd geworden naar het verschil in smaak? Probeer eens een ceremonieel én een premiumum quality matcha-momentje. Vergelijk ze en ontdek welke jij het lekkerst vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.